Deu anys després de la crisi de Lehman Brothers, què ha canviat? Pot tornar a passar un desastre econòmic i financer com aquell? A Catalunya vam patir les pitjors retallades des de la democràcia: ho hem recuperat tot? I què se’n ha fet del famós canvi de model econòmic, el del totxo i el turisme, que tant es va pregonar quan va venir la recessió. No estem tornant a les mateixes?
Valor Afegit fa un viatge pel temps i l’espai a la recerca de respostes : Hem anat a Wall Street, i ens parlen treballadors i experts que van viure la crisi, i que analitzen el bo i el dolent d’aquests deu anys. Però també hem anat fins a Norfolk, Virgínia, per conèixer el testimoni d’un dels milers de persones que encara avui en dia estan sent expulsades de casa seva per culpa de les males pràctiques financeres de bancs i financeres.
Viatgem també per Europa, perquè de la crisi de Lehman es va passar a la crisi de l’euro i dels països del sud. Un dels que van ser intervinguts per la troika europea va ser Portugal. Ara, uns anys després, hi hem tornat perquè ens pot donar idees de com sortir de l’austeritat sense drames. Això, amb un govern de coalició de totes les esquerres, crític amb els dogmes de la troica europea.
L’impacte de Lehman i la crisi europea es van viure a Catalunya en dos fronts: el financer i el social. Hem reunit als dos primers consellers d’Economia de la crisi, Antoni Castells i Andreu Mas-Colell, per analitzar com ho van gestionar . I també entrevistem al conseller actual, Pere Aragonès, per saber quan es podrà recuperar tot el que han perdut en els darrers anys el treballadors i els usuaris dels serveis públics. Coneixerem també la veu dels qui reclamen la fi definitiva de la contenció de despeses.
I als carrers de Catalunya analitzem si hem superat definitivament aquell model econòmic del totxo i els cambrers que ens va portar la bombolla i el seu esclat.